Koningin Sophiestraat 24a

toon op de kaart
  • Status
    Gemeentelijk Monument
  • Architect
    Klijnen, M.P.J.H.
  • Bouwstijl
    Expressionisme
  • Wijk
    Bezuidenhout
  • Bouwjaar
    1928-1930
Registerblad 

Schoolgebouw in expressionistische stijl uit 1928-1930 naar ontwerp van architect M.P.J.H. Klijnen. Opdrachtgever was de Parochie van de Heilige Liduina. 

 Enige jaren na de bouw van de Liduina meisjesschool in 1920 aan de Amalia van Solmsstraat gaf de parochie opdracht voor de mannelijke tegenhanger, de jongensschool Sint Bavo. Hij werd schuin achter de meisjesschool in de tuin van het voormalige Sint Thomas Klooster gebouwd aan de Koningin Sophiestraat. Het ontwerp is kenmerkend voor de eigenzinnige expressieve stijl van de architect. Blikvanger zijn hier de markante gebogen lessenaarsdaken die ver naar voren over het gebouw heen welven. Ze zijn gemaakt van gebogen stalen spanten waar betonnen platen op liggen.  

De school bestaat uit drie bouwdelen; twee vleugels aan weerszijden van het centrale middendeel met de ingang. Het centrale deel bevat het trappenhuis en de kamers voor de leraren; de vleugels de lokalen met in de linkervleugel op de begane grond het gymnastieklokaal. Bijzonder is het ontwerp van de ramen van de leslokalen; die zijn onderverdeeld in een groot aantal vierkante en langwerpige ruitjes van verschillend formaat. Ook aan andere details zoals het ijzeren rooster voor het kleine raampje van de voordeur is aandacht besteed. 

Van de katholieke enclave aan de Amalia van Solmsstraat en de Koningin Sophiestraat resteren alleen de schoolgebouwen. De kerk werd in 1977 gesloopt. Het Sint Thomas Klooster volgde enige jaren later. 

 Gebouw van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een in expressieve stijl vormgegeven school. Van cultuurhistorische waarde vanwege de aan de school verbonden herinnering aan de Parochie van de Heilige Liduina. Stedenbouwkundige betekenis ontleend de school aan de prominente positie aan de rand van het Koningin Sophiepark.