Nieuwe Parklaan 15

Aruba

toon op de kaart
  • Status
    Gemeentelijk Monument
  • Architect
    Wolf, L.A.H. de
  • Bouwstijl
    Traditionalisme Um 1800-bewegung
  • Wijk
    Westbroekpark
  • Bouwjaar
    1912
Registerblad 

Vrijstaande, door een tuin omgeven villa, genaamd "Aruba" in traditionalistische stijl met invloeden van de Um Achtzehnhundert-beweging, gebouwd naar ontwerp van L.A.H. de Wolf, die in 1912 de bouwtekeningen indiende.

Het onderkelderde pand heeft een ongeveer rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen met in het omlopende schilddak, een kapverdieping. Het schilddak is thans met shingles gedekt en bezit dakkapellen. De linker travee is aan de voorzijde uitgebouwd met een driezijdige sluiting. Tegen de voorgevel bevindt zich een bordes met een gemetselde open borstwering. Rechts is een bakstenen serre uitgebouwd met aan de voorzijde een segmentvormige erker, gedekt door een half koepeldak. Op de serre een balkon met houten hekwerk. De serre bezit vensters met in de bovenlichten glas-in-lood uit de bouwtijd. Aan de linker zijgevel is de ingangspartij gesitueerd met een geprofileerde natuurstenen rondboogomlij sting, een authentieke voordeur met bovenlicht in een rondboogomlij sting en boven de rondbogen oculi. Het rechts in het pand gelegen trappehuis is aan de zijgevel uitgebouwd en wordt gedekt door een schilddak, dat in de hoofdkap snijdt. Het trappehuis wordt verlicht door smalle vensters:
drie rechthoekige in de parterre en drie rondbogige op de verdieping. Aan de achterzijde bezit het pand verscheidene uitbouwen, waaronder een bijkeuken, met balkons die voorzien zijn van houten balustrades.
De gevels zijn gemetseld in rood-bruine baksteen met banden van gele steen en metselpatronen. De houten gootlijst wordt gedragen door klossen. De vensters bezitten zandstenen lateien en houten kozijnen:
deels kruiskozijnen, deels zoals in het rechter deel van de voorgevel, driedelige kozijnen. De vensters van de parterre vertonen in de bovenlichten glas-in-lood uit de bouwtijd.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens de architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde. Architectuurhistorische betekenis bezit het als voorbeeld van traditionalistische, representatieve Villa-architectuur uit het begin van de twintigste eeuw.
Stedebouwkundig is het pand van betekenis wegens zijn ensembiewaarde als onderdeel van een reeks karakteristieke vi uit de periode rond de eeuwwisseling.