Jan Hendrikstraat 11 en 11a

toon op de kaart
  • Status
    Gemeentelijk Monument
  • Wijk
    Centrum
  • Bouwjaar
    17de eeuw
Registerblad 

Breed pand met gepleisterde lijstgevel met sierankers. Het pand bestaat uit een voorhuis met daarachter een lang achterhuis met half schilddak.  

 De Jan Hendrikstraat behoort tot de oudste straten van de Haagse binnenstad en was al aan het eind van de middeleeuwen aan beide zijden volledig bebouwd. In de jaren twintig werd een verkeersdoorbraak gerealiseerd waarbij de Jan Hendrikstraat werd verbreed en de bebouwing aan de oostzijde werd gesloopt. Jan Hendrikstraat 11-11a maakt onderdeel uit van de bebouwing aan de westzijde die voor een belangrijk deel nog de historische verkaveling volgt. De muurankers in de voorgevel, de samengestelde balklagen, de kapconstructie met gestapelde spanten en de steile kaphelling duiden op een oorsprong van het pand in ten minste de eerste helft van de zeventiende eeuw. In de loop van de achttiende en negentiende eeuw is het pand gewijzigd, waarbij de lijstgevel en het pleisterwerk zijn aangebracht en de begane grond een winkelpui kreeg. Aan de achterzijde bevindt zich een smaller achterhuis dat in de negentiende eeuw is gebouwd als vervanging van een ouder achterhuis. 

Het pand is van bouwhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de zeventiende-eeuwse opzet met een voorhuis en achterhuis en het goed afleesbare transformatieproces. De complexe plattegrond met een insnoering aan de achterzijde is kenmerkend voor de binnenstad en illustreert de groei van het oudste deel van de stad. Van toegevoegde waarde is de afleesbare ouderdom van het pand. Het pand is van cultuurhistorische waarde omdat het een goede representant is van de nog bewaard gebleven oudere bebouwing van voor 1920 die herinneren aan de oude schaal en verkaveling van de Jan Hendrikstraat. Deze oudere bebouwing geeft de Jan Hendrikstraat in belangrijke mate haar historische identiteit.

Omvang bescherming geheel .