Stadhoudersplantsoen 2

toon op de kaart
  • Status
    Gemeentelijk Monument
  • Architect
    Zanstra, P.
  • Bouwstijl
    Wederopbouw
  • Wijk
    Zorgvliet
  • Bouwjaar
    1967
Registerblad 

Voormalig kantoorgebouw van Bouwbedrijf B. Meijer (later BAM), gebouwd in 1967 naar ontwerp van architectenbureau Zanstra, Gmelich Meyling, De Clercq Zubli. Omgebouwd tot appartementencomplex.

Het gebouw bestaat uit zes bouwlagen die op zware betonnen kolommen geplaatst zijn, waardoor de begane grond afgezien van een glazen entreeportaal volledig vrijgehouden is. De kolommen vormen een schraagachtige constructie die tezamen met de afgeschuinde uiteinden van de onderzijde van de verdiepingsvloer voor een bijzondere belijning zorgen.

De gevels worden gedomineerd door langwerpige raamstroken in een omkadering van een natuurstenen beplating. De zijgevels zijn grotendeels gesloten en eveneens voorzien van een natuurstenen beplating. Het entreeportaal op de begane grond is vrijwel volledig van glas. De entree wordt gemarkeerd door een grote betonnen luifel, die schuin omhoog buiten het gebouw uitsteekt. ‘Los’ van één zijgevel is een glazen noodtrappenhuis met spiltrap gesitueerd.

Piet Zanstra (1905-2003) is bekend als architect van diverse flatgebouwen en kerken in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. In 1960 ontving hij de H.P. Berlageprijs voor woningbouw. Dit kantoorgebouw is het eerste project van de associatie die hij aanging met de architecten De Clercq Zubli en Gmelich Meyling.

Het voormalige kantoorgebouw is van algemeen belang omwille van de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van modernistische kantoorbouw uit de wederopbouwperiode, en als kenmerkend gebouw uit het latere oeuvre van de bekende architect Zanstra. Een toegevoegde waarde wordt gevormd door de stedenbouwkundige ligging op de hoek van het Stadhoudersplantsoen met de Johan de Wittlaan, waardoor het een beeldbepalend pand in de omgeving vormt.