Saturnusstraat 50-60-70 t/m 80-84-86-100

Caballero sigarettenfabriek (voormalig)

toon op de kaart
  • Status
    Gemeentelijk Monument
  • Architect
    Huijdts, L. en Togt, F. van de
  • Bouwstijl
    Wederopbouw
  • Wijk
    Binckhorst
  • Bouwjaar
    1951/1953
Registerblad 

Voormalige Caballero-sigarettenfabriek met losstaand ketelhuis, nu in gebruik als verzamelgebouw, gebouwd in 1953 naar ontwerp van de Haagse architect F.A.W. van der Togt, bijgestaan door ir. L.H. Huydts.

Het complex ligt aan het einde van de Saturnusstraat en presenteert zich aan de openbare weg door de gevel van de productiehallen, de lange poot van de L-vorm van waaruit de fabriek is opgebouwd. Deze eindigt aan de waterkant in een representatief kopblok met oorspronkelijk de kantoren, kantine en entree.

De vormgeving is overwegend functioneel en zakelijk, maar op enkele plekken zijn decoratieve betonnen accenten aangebracht. De gevel aan de Saturnusstraat heeft een doorgaande raamstrook met stalen kozijnen en kleine ronde vensters. Het voormalige kantoorgedeelte heeft een brede entreetrap met afgeronde hoeken die naar de dubbelhoge ontvangsthal voert. Vloeren, wanden en monumentale trap zijn bekleed met natuursteen en voorzien van sierlijke, metalen borstweringen en leuningen. De ontvangsthal wordt afgesloten door een glas-in-betonkap met geometrisch patroon. Bovenop het kantoorgedeelte is een transparante dakopbouw geplaatst.

Deze fabriek werd gebouwd voor de firma Laurens, dat al sinds 1921 een vestiging in Den Haag had en Egyptische sigaretten fabriceerde. Het bedrijf rolde de eerste filtersigaret van Nederland en introduceerde vlak na de oorlog het legendarische merk Caballero. Dat zou in de jaren zestig uitgroeien tot het best verkochte merk van Nederland. In 1995 trok Caballero uit het gebouw en raakte het in onbruik.

Begin deze eeuw is het complex door de gemeente Den Haag ontwikkeld tot verzamelgebouw voor de creatieve industrie, naar ontwerp van bureau GroupA uit Rotterdam. De heldere structuur is daarbij behouden, maar een deel van de hallen is gesloopt om een centraal ontmoetingspunt te creëren.

De voormalige fabriek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als bedrijfspand van Laurens, waar de bekende Caballero-sigaret geproduceerd werd. Het heeft typologische waarde als één van de grootste industriële complexen uit de wederopbouwperiode van Den Haag. Bovendien heeft de Caballero-fabriek architectuurhistorische waarde: de zakelijke architectuur in combinatie met decoratieve betonnen accenten is typerend voor de wederopbouwarchitectuur.

entree