'Symboliek in architectuur: vrijmetselarij van Den Haag tot Java’ Tentoonstelling over vrijmetselaarstempels
In het Cultuurpaviljoen van de Tong Tong Fair op het Malieveld is van 28 mei t/m 5 juni de tentoonstelling Symboliek in architectuur: vrijmetselarij van Den Haag tot Java te zien. Deze expositie belicht een onbekende categorie architectuur, waarin symbolen een grote rol spelen: gebouwen van vrijmetselaars. Hiervan zijn zowel in Den Haag als op Java prachtige voorbeelden bewaard gebleven, die een monumentenstatus hebben. De gebouwen van vrijmetselaarsloges zijn niet alleen van historisch belang, ze spreken ook tot de verbeelding vanwege hun besloten karakter. In de expositie kunnen bezoekers zelf de ‘geheime’ symboliek en rituele functie ontdekken, die deze gebouwen uit de 18de, 19de en 20ste eeuw zo bijzonder maakt.
In september 2016 zal het tweede deel van de tentoonstelling, in het kader van Open Monumentendag, te zien zijn in het Atrium van het Stadhuis: Symboliek in architectuur: de ‘tempel’ van De Bazel. De aandacht verschuift dan naar het opmerkelijke tempelcomplex van architect K.P.C. de Bazel in De Ruijterstraat 67-67a uit 1916. Dit bijzondere pand is nu onderdeel van het Museum voor Communicatie.
De tentoonstelling, een initiatief van de afdeling Monumentenzorg & Welstand (Gemeente Den Haag), werd samengesteld door kunsthistorica dr. Andréa Kroon, recentelijk aan de Universiteit Leiden gepromoveerd op de materiële cultuur van de vrijmetselarij. Vormgever Meta Menkveld verzorgde het speelse ontwerp. Rondom de tentoonstelling wordt in mei/juni 2016 een activiteitenprogramma aangeboden met lezingen, rondleidingen en cursussen. Informatie is te vinden op www.tongtongfair.nl/programma/ en www.tongtongfair.nl/vrijmetselarij/ .