Korte Molenstraat 23, 23a,25 en 25a

toon op de kaart
  • Status
    Gemeentelijk Monument
  • Architect
    Roosenburg, D.
  • Wijk
    Centrum
  • Bouwjaar
    kort na 1616, 1949-1950
Registerblad 

Fors diephuis, gebouwd kort na 1616. Het pand is onderkelderd en bestaat sinds de restauratie in 1949/50 uit een twee bouwlagen hoog voorhuis met hoge kap haaks op de voorgevel en een drie bouwlagen hoog achterhuis met een plat dak. 

 De Korte Molenstraat lag in 1616 nog aan de rand van Den Haag en was destijds bebouwd met eenvoudige eenlaagse dwarshuisjes. Met de uitbreiding van de stad werden er kort na 1616 grotere diephuizen gebouwd aan de Korte Molenstraat, waarvan Korte Molenstraat 23-25 een goed voorbeeld is. Het met kruisgewelven onderkelderde pand had een hoge zandstenen geveltop met voluten en een festoen, waarvan sinds een verbouwing aan het eind van de negentiende eeuw alleen de onderste helft nog resteert. De klokvormige aanzet is uitgevoerd in zandsteen en voorzien van een frijnslag. De voorgevel is bij een modernisering in de late achttiende eeuw met behoud van de oudere geveltop aangepast. Uit deze periode stamt het grootste deel van het voorgevelmetselwerk en de kozijnen op de verdiepingen. Het pand dankt zijn huidige voorkomen aan een restauratie in 1949/50 in opdracht van het Leger des Heils naar plannen van architect Dirk Roosenburg. Bij deze verbouwing zijn onder andere het huidige achterhuis en de pui met ondiepe portiek tot stand gekomen.   

Het pand is van bouwhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de nog herkenbare vroeg zeventiende-eeuwse oorsprong en het goed afleesbare transformatieproces in de eeuwen daaropvolgend. Van toegevoegde waarde is de gave hoofdopzet van het casco met hoge kap en een gewelfde kelder onder het voorhuis.  Architectuurhistorische waarde ontleent het pand bovendien aan de voor Den Haag zeldzame gevelbeëindiging met zandstenen aanzetten. Cultuurhistorische waarde heeft het pand omdat het een goede representant is van de oudere bebouwing van voor 1850 aan de Korte Molenstraat. Deze oudere bebouwing geeft de Korte Molenstraat in belangrijke mate haar historische identiteit. 

Omvang bescherming geheel.