Alexander Gogelweg 4

Simpang

Cuypers, E.
    Historiserend

Inleiding
Vrijstaande villa uit 1913-1914, genaamd Huize Simpang en gebouwd door architect Ed. Cuypers in een historiserende bouwstijl in opdracht van J.A. Stoop. In 1935 aan de linkerzijde uitgebreid in dezelfde vormgeving.

Omschrijving Villa op complexe plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een met pannen gedekt schilddak. Aan de achterzijde zijn drie bouwlagen, vanwege het feit dat het terrein hier naar beneden loopt. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen en bezitten aan de bovenzijde een fries van siermetselwerk. De drie assen brede voorgevel bezit een risalerende middenas met boven de kroonlijst een brede bakstenen dakkapel, voorzien van tal van zandstenen historiserende details. In de middenas is de ingangspartij gesitueerd, omgeven door zandstenen pilaren, waartussen siersmeedwerk. De pilaren dragen een klein zandstenen balkon met een laag ijzeren sierhek. Links van de ingang is een cartouche met wapenschild en spreuk. Tegen de rechterzijgevel twee forse bakstenen erkers, waarboven een groot balkon met gemetselde balustrade. Tegen deze gevel zijn in 1935 twee hoge schoorstenen in een verzorgd siermetselwerk aangebracht. Hiertussen bevindt zich boven de deuren op de begane grond een gebeeldhouwde zonnewijzer. Aan de linkerzijde is een uit 1935 daterend, verspringend bouwblok van twee bouwlagen onder een zelfstandige kap aangebouwd, waarin onder meer twee rondboogvormige ingangen.

Aan de achtergevel bevinden zich op de begane grond een als serre overbouwd bordes, in het midden een traptoren en op de hoek van de derde bouwlaag een kleine erker. Onder een klein driedelig venster is een zandstenen tableau aangebracht.

De vensters zijn voor het merendeel voorzien van een roedeverdeling. De gootlijst rust op dunne houten consoles en is voorzien van een fijn tandlijstje. Het dak heeft dakkapellen met op historiserende wijze gebogen frontons met tandlijstje en is op de nokken voorzien van pirons.

De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren hek op een gemetselde voet, voorzien van hekpijlers met een natuurstenen dekplaat, waarop lantaarns.

Waardering
Villa met bijbehorend hekwerk van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor zeer welgestelden in het 2e decennium van de 20e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van representatieve architectuur in een historiserende bouwstijl; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf.

achtergevel met later doorgezet bordes
zonnewijzer achtergevel