Benoordenhoutseweg 24 t/m 39b, Neuhuyskade 2 t/m 30

Boschzicht

Rutten, C. Verschoor, W.
    Nieuwe Haagse School

Inleiding.
Vrijstaand door groen omgeven appartementengebouw "Boschzicht" uit 1918-1920 in de stijl van de Nieuwe Haagse School. Het gebouw is in opdracht van de NV. Bouw- en exploitatiemaatschappij "De Moderne Woning" ontworpen door W. Verschoor in samenwerking met C. Rutten.

Omschrijving.
Het APPARTEMENTENGEBOUW "Boschzicht", MET TUIN, uit 1918-1920 op samengestelde plattegrond met verspringende rooilijn bestaat uit vier bouwlagen onder een plat dak. Kenmerkend zijn de rode baksteen met verdiept liggende voeg, een kubistische groepering van de bouwmassa's en een geprononceerde horizontale geleding van betonen lijsten en banden. Opvallend is ook de overgang tussen binnen- en buitenruimte door de in de architectuur opgenomen bakstenen plantenbakken. Brede stalen vensters (deels vervangen door aluminium) zorgen voor een ruimte lichttoetreding. Ter plaatse van de trappehuizen zijn in de gevels verticale vensterstroken aangebracht. In de met natuursteen beklede hoofdentree's is glas-in-lood verwerkt. De bedwongen plasticiteit van de architectuur beperkt zich niet alleen tot de gevels aan de straatzijde gericht op het Haagse Bos, maar is van alle kanten waarneembaar mede door de aanwezigheid van een grote tuin die de reprensentativiteit van het complex onderstreept. Het ontwerp hield een aantal luxueuze flats in (allen hadden een oppervlakte van 240 m minimaal en sommigen liepen over de gehele diepte van het gebouw heen), een restaurant, een biljartkamer, logeerkamers en een grote tuin. Elke flat beschikte over een kamer voor inwonend personeel en een etenslift. Het flatgebouw beschikt over twee trappenhuizen die gesierd zijn door eikehouten betimmeringen. Er is een duidelijke scheiding in op de tuin en op het bos gerichte flats, met ruime lichtkoven waarop de badkamers en gangen uitkomen.

Waardering.
Het appartementengebouw met tuin is van cultuurhistorische en typologische waarde vanwege zijn voor Nederland zeldzame woonvorm van het luxueuze woonhotel, dat in de periode tussen de beide Wereldoorlogen met name in Den Haag enige opgang deed. Het is tevens het oudste appartementengebouw van Nederland. Architectuurhistorisch is het een waardevol voorbeeld van de Nieuwe Haagse School.

meer weten
Huize Boschzicht is het prototype van het 'woonhotel' in Nederland, een type appartementenbouw dat grote flats combineerde met gemeenschappelijke voorzieningen. De gevels zijn op kubistische wijze geleed en in de horizontale accenten is een overeenkomst met het werk van Frank Lloyd Wright. Volledig adres: Benoordenhoutseweg 24-39b, Neuhuyskade 2-30.
ingang Benoordenhoutseweg 27 - 39a