Buitenom 18

Kapitz, W.F.J.

Inleiding.
Aan drie zijden vrijstaand kantoorgebouw, in 1908-1909 gebouwd naar ontwerp van de architect W.F.J. Kapitz als kantoor van de Haagse Duinwaterleiding in neo-renaissancestijl.

Omschrijving.
Het vier brede vensterassen tellende, in baksteen opgetrokken pand op rechthoekige plattegrond omvat twee bouwlagen en een omlopend afgeknot schilddak, dat boven de ingangstravee uitspringt en is verhoogd. Het wordt thans met shingles gedekt. De in rijke neo-renaissancestijl uitgevoerde voorgevel is asymmetrisch van opzet. De ingangstravee is als risaliet behandeld. De in rode verblendsteen gemetselde gevel is versierd met rusticawerk en sculptuur in hardsteen. Op de hoeken van de gevel tegen de beide bouwlagen en op de hoeken van de ingangstravee zijn gekoppelde pilasters toegepast met hardstenen onderstukken en, op de verdieping, gebeeldhouwde kapitelen die een vrouwekop tussen palmetornamenten vertonen. De ingang wordt geflankeerd door gekoppelde Dorische zuilen met hoofdgestel, waarop een balkon met balustrade, waarin de naam Duinwaterleiding en het bouwjaar. De deuren zijn versierd met snijwerk in neo-renaissancestijl. De vensters zijn driedelig; de vensters in de terugliggende delen van de verdieping dragen frontons boven het middendeel. De plint is ten dele bekleed met hardstenen rusticawerk. Tussen de verdiepingen een geprofileerde natuurstenen lijst. Het natuurstenen hoofdgestel van de gevel bezit gebeeldhouwde consoles onder de kroonlijst. Boven de ingangstravee is de kroonlijst rondbogig verhoogd rond een groot, driedelig zoldervenster. Ter bekroning is hier het gebeeldhouwde stadswapen aangebracht.

Waardering.
Het voormalige kantoor van de Duinwaterleiding is architectuurhistorisch waardevol als laat voorbeeld van de neo-renaissance architectuur bij overheidsgebouwen. In het harmonische stadsbeeld dat het Buitenom als een der laatst bewaard gebleven Haagse historische grachtbeelden oplevert, heeft het gebouw een sterk beeldbepalende functie.

NB. De aan de linkerzijde in recente tijd toegevoegde kantoorvleugel is niet in de bescherming begrepen.

detail voorgevel boven de entreee
detail voorgevel