Hoogstraat 18

Vrind jr, W. de
Registerblad

Langgerekt pand op de hoek van de Hoogstraat en Annastraat met ten minste een achttiende-eeuwse oorsprong en een winkelpui in Um-1800 stijl uit 1907.

Het hoekpand bestaat uit drie bouwlagen met een afgeknot schilddak en heeft langs de Hoogstraat een in eclectische stijl uitgevoerde lijstgevel, daterend uit het derde kwart van de negentiende eeuw. Deze gevel wordt beëindigd met een geprononceerde houten kroonlijst voorzien van vier rijk gesneden consoles. Het voorste deel van het pand is mede gelet op de aanwezige rozetankers van de zijgevel in de Annastraat in de late negentiende eeuw ingrijpend verbouwd. Het bouwvolume hierachter is iets lager en plat afgedekt. Aan de onregelmatige gevelindeling en afwijkende verdiepingshoogte is te zien dat dit bouwdeel in fases tot stand is gekomen. Het is vrijwel zeker dat het achterste deel van dit langgerekte pand oorspronkelijk een zelfstandig huis betrof dat later aan Hoogstraat 18 werd toegevoegd. Het bouwdeel hiertussen is vermoedelijke zeventiende- of achttiende-eeuws van oorsprong. Gezien de ligging van het pand in één van de oudste delen van de binnenstad is het niet uitgesloten dat delen van het pand van hoge ouderdom zijn. De winkelpui in Um-1800 stijl met etalages in zowel de Hoogstraat als Annastraat werd in 1907 geplaatst. Kenmerkend voor de luxueuze Um-1800 stijl zijn de zorgvuldig vormgegeven decoraties en het gebruik van klassieke materialen. Fijnzinnig gesneden bloemranken, bladwerk en medaillons sieren de kapitelen, de bovenlichten en het lijstwerk boven de ingang. De marmeren plint is overgeschilderd.

Het pand heeft cultuurhistorische waarde vanwege de in oorsprong 17de- of 18de-eeuwse ouderdom en het over het algemeen goed verlopen transformatieproces dat volgde. Architectuurhistorisch waardevol is de goed bewaard gebleven winkelpui uit 1907 in de historiserende stijl van de Um-1800 stijl. Stedenbouwkundige waarde ontleent het pand aan de prominente situering op de hoek van Annastraat en Hoogstraat.

Omvang bescherming: geheel.