Hoogstraat 19

Registerblad

Van oorsprong middeleeuws pand bestaande uit een voorhuis met voorgevel aan de Hoogstraat en een door middel van een tussenlid verbonden achterhuis.

Het drie bouwlagen hoge voorhuis bezit een afgewolfd zadeldak met achterschild waarvan de nok loodrecht staat op de richting van de straat. Het achterhuis telt twee bouwlagen onder een zadeldak.

De Hoogstraat vormt een van de oudste straten van Den Haag waar van oudsher bedrijvigheid en handel waren geconcentreerd. Al in de middeleeuwen was de straat aan beide zijden volledig bebouwd. Na de verwoesting van Den Haag in 1572 door de Spanjaarden is de bebouwing hersteld met hergebruik van oude kelders en bouwmuren.

Het pand Hoogstraat 19 is een goede representant van de nog weinige bewaard gebleven oudere bebouwing met een middeleeuwse oorsprong en een voor de binnenstad kenmerkend verlopen transformatieproces. Het pand bezit onder het voorhuis een middeleeuwse kelder. Ook delen van de bouwmuren gaan waarschijnlijk nog terug tot deze oudste fase. In het pand bevinden zich restanten van vijftiende- of vroeg zestiende-eeuws houtskelet met sleutelstukken. In de achttiende eeuw is het pand verbouwd, waarbij de huidige voorgevel werd opgetrokken. Ook het achterhuis en de kapconstructie van het voorhuis stammen uit deze periode.

Het pand is van cultuurhistorische en bouwhistorische waarde vanwege de in oorsprong laat-middeleeuwse opzet en het goed afleesbare transformatieproces dat in de zeventiende en achttiende eeuw volgde. De complexe plattegrond is kenmerkend voor de binnenstad en illustreert de groei van het oudste deel van de stad. De  middeleeuwse kelder, bouwmuren en het houtskelet van het huis hebben zeldzaamheidswaarde. Het pand heeft cultuurhistorische waarde omdat het een goede representant is van de nog bewaard gebleven oudere bebouwing van voor 1850 in de Hoogstraat. Deze oudere bebouwing geeft de Hoogstraat in belangrijke mate haar historische identiteit.

Omvang bescherming geheel.