Jan Hendrikstraat 19

Classicisme
Registerblad

Smal en diep woonhuis met klokgevel uit 1694. Het pand bestaat uit een voor- en achterhuis verbonden met een tussenlid.

De Jan Hendrikstraat behoort tot de oudste straten van de Haagse Binnenstad en was al aan het eind van de middeleeuwen aan beide zijden volledig bebouwd. In de jaren twintig werd een verkeersdoorbraak gerealiseerd waarbij de Jan Hendrikstraat werd verbreed en de bebouwing aan de oostzijde werd gesloopt. Jan Hendrikstraat 19 maakt onderdeel uit van de bebouwing aan de westzijde die voor een belangrijk deel nog de historische verkaveling volgt.

Het voorhuis heeft een met pannen gedekt zadeldak. De voorgevel is uitgevoerd in schoonmetselwerk en wordt beëindigd met een in zandsteen afgedekte klokgevel. De gevel is in de top gedateerd: 1694. De klokgevel wordt gesierd door twee pijnappels en een segmentvormig fronton. De kozijnen zijn op de eerste verdieping voorzien van negentiende-eeuwse schuiframen. In 1899 werd de huidige winkelpui aangebracht. Het achterhuis bestaat uit één bouwlaag onder een zadeldak.

Het pand is van bouwhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de zeventiende-eeuwse opzet met een voorhuis en achterhuis en het goed afleesbare transformatieproces. De smalle plattegrond is kenmerkend voor de secundaire straten van de binnenstad en illustreert de groei van het oudste deel van de stad. Van toegevoegde waarde is de gaaf bewaard gebleven voorgevel met bijpassende winkelpui. Zeldzaamheidswaarde  heeft het pand, omdat het een van de weinig bewaard gebleven panden met een zeventiende-eeuwse klokgevel is in Den Haag. Het pand is van cultuurhistorische waarde omdat het een goede representant is van de nog bewaard gebleven oudere bebouwing van voor 1920 die herinneren aan de oude schaal en verkaveling van de Jan Hendrikstraat. Deze oudere bebouwing geeft de Jan Hendrikstraat in belangrijke mate haar historische identiteit.

Omvang bescherming: geheel