Javastraat ongenummerd, ter hoogte van Koninginnegracht 36-37, Javabrug

Javabrug

Registerblad

Brug, bestaande uit hoekmarkeringen, hekwerken en brugwachtershuis, tot stand gekomen in 1950. Op de vier hoekmarkeringen is beeldhouwwerk aangebracht dat verwijst naar Nederlands-Indië. Sinds de 19de eeuw is op deze plek een overgang over het water aanwezig die de Wassenaarseweg verbindt met de Javastraat. Vanwege de ligging in het Sperrgebiet is de oude Javabrug in 1943 afgebroken.  Bij de herbouw van de Javabrug in 1950 werden op de hoeken van de bruggenhoofden borstweringen met reliëfs van Gerharda Johanna Wilhelmina (Gra) Rueb (1885-1972). Ze verbeelden scènes uit het leven in Nederlands-Indië: het verbouwen en verhandelen van rijst, thee, koffie en suiker.

Brug van cultuurhistorisch belang vanwege de verwijzingen naar de band tussen Den Haag en Nederlands-Indië. Kunsthistorisch van belang als een voorbeeld van het werk van kunstenares Gra Rueb.

Omvang bescherming: geheel .