Keizerstraat 71c en 73

Paardekooper, A.C.
Registerblad

Voormalig gymnastieklokaal (nr. 71c) van één bouwlaag onder kap en onderwijzerswoning (nr. 73) bestaande uit twee bouwlagen en kapverdieping in neorenaissancestijl uit 1899, onderdeel van een voormalige gemeentelijke lager school.

Op een kavel tussen de Keizerstraat en Nieuwe Laantjes in Scheveningen liet de gemeente in 1899 een zogenaamde ‘kostelooze’ school voor het lager onderwijs bouwen met een gymnastieklokaal en onderwijzerswoning aan de Keizerstraat. Dat was een hele verbetering voor de leerlingen, die tot dan toe les hadden gekregen in een oud gasthuis, dat al vele jaren niet meer in gebruik was. Het gasthuis werd afgebroken en op dezelfde plaats werd de school gebouwd. Een “kosteloose school” werd ook wel armenschool genoemd. Voor het onderwijs hoefden de ouders geen schoolgeld te betalen.

Het bescheiden geveltje van het gymnastieklokaal in de Keizerstraat doet niet vermoeden dat de school een forse omvang bezat, zoals zovele kosteloze scholen die enorme aantallen kinderen moesten herbergen. Achter het gymnastieklokaal staat in L-vorm het eigenlijke schoolgebouw. Dit bouwdeel dat niet onder de bescherming valt is in 2021 ingrijpend verbouwd ten behoeve van appartementen.

De bouw werd in 1899 gegund aan aannemer A.C. Paardekooper. De onderwijzerswoning en het gymnastieklokaal zijn ontworpen in de schilderachtige neorenaissance stijl. Het gymnastieklokaal is symmetrisch van opzet met de ingang in het midden, dat bekroond wordt door een trapgeveltje. Boven de entree is een natuurstenen gevelsteen met als opschrift “Lager Onderwijs”. Links hiervan staat de drie traveeën brede onderwijzerswoning, ook met trapgevel.

De onderwijzerswoning en het gymnastieklokaal hebben architectuurhistorische waarde als goede voorbeelden van schoolarchitectuur in neorenaissancestijl. Tevens van cultuurhistorische waarde als herinnering aan de zogenaamd ”kosteloose scholen” waarvan er in de 19de eeuw meerdere door de gemeente in de stad werden gebouwd