Keizerstraat 8

Oude Kerk Scheveningen

Gotiek
Registerblad

NED. HERV. KERK uit de tweede helft van de 15e eeuw, toren in de 16e eeuw aangebouwd, inwendig zijn vooral de preekstoel en het koorhek van belang. a. Hoofdorgel: tweeklaviers orgel, in 1843 gemaakt door G.W. en H.B.Lohman. Bij de reconstructie van 1971 is een vrij Pedaal toegevoegd. b. Koororgel: eenklaviers orgel, in 1791 door J.M.Gerstenhauer gemaakt voor de Herv.Kerk te Wervershoof. In 1961 in Scheveningen geplaatst en voorzien van een onderkas. Klokkenstoel met klok van C. Antonisz. 1597, diam. 118,9 cm.

meer weten
Parochiekerk van het middeleeuwse dorp Scheveningen uit de 2e helft van de 15e eeuw. Het is een in baksteen opgetrokken laat gotische pseudo basiliek met hoger opgetrokken eenbeukig koor. De toren met zijn achtkantige bovenverdieping en naaldspits is omstreeks 1525 gebouwd. Het inwendige van de kerk wordt gekarakteriseerd door ronde bakstenen pijlers en houten tongewelven. De kerk bezit een waardevolle inventaris waaronder een preekstoel in rococo (1756), een orgel in barokke kas uit 1765, renaissance koorhek uit 1662 (afkomstig uit de kerk van Oestgeest) en een grafmonument voor Cornelis van Heemskerck. Het kabinetorgel uit 1791 is afkomstig uit de Westerkerk te Enkhuizen.