Koninginnegracht 32

Neo-Classicisme
Registerblad

Statig woonhuis uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e eeuwse stadsuitleg.

meer weten
Onderdeel van een in oorsprong monumentale neo-classicistische gevelwand uit 1843 die liep vanaf de Dr. Kuyperstraat tot aan de Javastraat en vermoedelijk is gebouwd voor hoge officieren van de achter deze huizen gelegen vm. Frederikskazerne. Nummer 32 op rechthoekige plattegrond bestaat uit twee bouwlagen, mezzanino en kap en is vier assen breed. De sobere lijstgevel is opgezet in de Doristische traditie met op een cordonlijst rustende, geprofileerde en getoogde omlijstingen van de parterrevensters. Bij de bouw waren de metselaar H. van Meel en de timmerman A. van den Endt betrokken, die mogelijk ook het ontwerp maakten.
overzicht gevelwand Koninginnegracht 26 t/m 36
begane grond glas-in-loodramen boven de trap