Korte Vijverberg 7

Sebastiaansdoelen

's-Gravenzande, A. van
    Hollands Classicisme
Registerblad

Gebouwd, waarschijnlijk door Arend van 's-Gravesande, als doelen van de St. Sebastiaansschutterij, eerste steen gelegd in 1636 - fors bakstenen gebouw op natuurstenen voet, natuurstenen hoekblokken en een natuurstenen pilasterstelling, bekroond door een driehoekig fronton, ter breedte van drie traveeën aan de westelijke gevel.

meer weten
Doelengebouw uit 1636 in Hollands Classicistische stijl op de hoek van het Tournooiveld en de Korte Vijverberg, vermoedelijk ontworpen door Arend van 's-Gravenzande. Het bakstenen gebouw op natuurstenen voet bestaat uit souterrain en twee bouwlagen onder een forse met leien gedekte schildkap en is negen assen breed en vier assen diep. Pilasterstellingen en hoekblokken van de gevels zijn eveneens in natuursteen uitgevoerd. De voorgevel heeft een middenrisaliet van drie assen, beeindigd met een tympaan waarin wapens en schutterij-atributen zijn gebeeldhouwd. Daaronder in goud en latijnse tekst waarin stadhouder Frederik Hendrik als schenker en stichter van het gebouw en zijn zoon Willem als legger van de eerste steen worden genoemd.
Sebastiaansdoelen
Opname D. Valentijn, 2 februari 2004.