Lange Houtstraat 27 t/m 39

18e eeuws

Ondiep en hoog 18e eeuws pand met rechte kroonlijst onder schilddak.

meer weten
Ondiep pand met hoge 18de eeuwse gevel en smalle hardstenen plint onder een schilddak. Het pand telt drie bouwlagen boven een souterrain en heeft een rechte kroonlijst. De ingang van het zeven vensterassen brede pand is centraal in de gevel opgenomen en is licht risalerend. De entree bestaat uit een hoge paneeldeur met dubbele vleugel en eenvoudig bovenlicht. In1776 werd het het onderkomen van de Haagse Club en wordt het pand ingrijpend gewijzigd. Toen zijn ook de rijke decoraties van de voorgevel verwijderd en kreeg het zijn huidge sobere uiterlijk. Het open stuk grond rechts van het pand is toen ook aan de Haagse Club verkocht, die hier haar entree situeerde. Omdat de eigenaar van het belendende pand op de verdieping ramen in de zijgevel had, die uitkeken op het Voorhout mocht de nieuwe ingang niet hoger worden dan 4.65 meter. Door deze beperking kreeg de nieuwe entree het karakter van een poortje In 1918 werd het pand verkocht aan de heer Saur die het tot restaurant en viswinkel liet ombouwen. De rechter twee traveeen in de voorgevel op de begane grond werden hiervoor uitgebroken om een winkelpui te kunnen plaatsen. In de oorlogsjaren is het pand in gebruik genomen door de Duitsers die er een vermaakscentrum in vestigden en het op alle verdiepingen liet doorbreken naar het belendende huis aan het Voorhout. In 1965 wordt het in gebruik genomen door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De winkelpui wordt dan verwijderd en de gevel weer hersteld naar de situatie van 1776.
voorgevel
voorgevel poortje