Scheveningselaan 150

villapark Meer en Bosch

toon op de kaart
  • Status
    Rijksmonument
  • Monument nr.
    477018
  • Bouwstijl
    Wrightiaans
  • Wijk
    Kijkduin en Ockenburgh
  • Bouwjaar
    1920-1923
Registerblad 

Inleiding
Villa, die het linkerdeel uitmaakt van het vrijstaande bouwblok Meer en Boslaan 108, Meer en Boslaan 110 en Scheveningselaan 150. De villa's werden in 1920-1923 gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ontwerp van de architecten J. Duiker en B. Bijvoet in een door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright beinvloede stijl en behoren tot het villapark Meer en Bosch. Een latere wijziging vormt de vergroting van de villa in een aangepaste vorm.

NB. De moderne ondergrondse garage is van bescherming uitgezonderd.

Omschrijving
Villa op onregelmatige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder met leipannen gedekte schilddaken. De flauw hellende daken bezitten een fors overstek die kenmerkend is voor de architectuur van Frank Lloyd Wright, en gemetselde schoorstenen. Eveneens kenmerkend voor deze architectuur is de harmonische overgang van het besloten huis naar de open natuur door middel van een overdekt terras (hier later dichtgezet) en plaatsjes met lage scheidingsmuren. De villa is opgebouwd uit verschillende ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes. De muren zijn van baksteen en in een later stadium witgeschilderd. De beide ingangen (aan de Scheveningselaan en aan de achterzijde) zijn vernieuwd.

De villa behorend tot het op de architectuur van Frank Lloyd Wright geinspireerde landhuis maakt deel uit van het door J. Duiker en B. Bijvoet ontworpen villapark "Meer en Bosch". Naast dit type komt hier ook het type landhuis geinspireerd op de Engelse cottagestijl voor. Het plan voor het villa-park is een goed voorbeeld van de toenmalige nieuwe filosofie over het gezond buiten wonen in de nabijheid van de stad.

Waardering
Villa van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van door Frank Lloyd Wright beinvloede landhuisarchitectuur, gerelateerd aan de toenmalige opvattingen over buiten wonen in de nabijheid van de stad. Als onderdeel van een driedubbele villa en van een in een keer ontworpen villapark heeft het pand tevens ensemblewaarde.