Stevinstraat 249 t/m 259

Nieuwe Haagse School
    Belgisch Park

Omvang bescherming: exterieur.

Blok met boven- en benedenwoningen en in de plint een winkelgalerij, gebouwd in 1932 in stijl van de Nieuwe Haagse School. Stevinstraat 249 t/m 259 is onderdeel van een groter gerealiseerd bouwplan (249 t/m 285). Het deel met boven-en benedenwoningen en winkelgalerij manifesteert zich als een aparte architectonische eenheid waarvan de linker- en rechter travee als beëindiging van het blok zijn uitgevoerd als topgevels.

De galerij (251 t/m 259) beslaat het rechtergedeelte van het blok. Het linkerdeel (249 t/m 253) heeft twee terug gelegde portieken met de entree’s tot de woningen. De portieken met voordeuren zijn nog oorspronkelijk in gelakt houtwerk en glas-in-lood in de bovenlichten. De oorspronkelijke stalen ramen in de gevels zijn vervangen door aluminium ramen. De vier winkels die opgezet zijn als winkelgalerij, waren de eerste aanzet om van dit deel van de Stevinstraat een winkelstraat werd. Deze ontwikkeling heeft zich niet doorgezet; het is hier hoofdzakelijk woonstraat gebleven.

De winkelgalerij heeft uitgebouwde etalages van hout met glas-in-lood bovenlichten, waartussen zich de deuren naar de bovenwoningen bevinden. Zeldzaam en goed bewaard gebleven is de afscheiding in de vorm van een ‘balk’ van glas-in-lood aan de bovenzijde tussen de kolommen. Zowel de voor- en achterkant áls de onderkant zijn voorzien van glas in lood; een bijzondere luchtige en elegante beëindiging van de diepzwarte kolommenrij.

Het blok woningen met winkelgalerij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde. Het laat zien hoe de Stevinstraat zich in het interbellum poogde te ontwikkelen als winkelstraat. Bovendien van architectuurhistorische waarde vanwege de gaaf bewaarde winkelgalerij in stijl van de Nieuwe Haagse School.

.