Sweelinckstraat 2e 73

Art Nouveau winkelpui met de naam ‘Delicultuur’

Registerblad

Aan het begin van de 20ste eeuw werd een voorzichtige poging gedaan om het gedeelte tussen het Sweelinckplein en de Groot Hertoginnelaan te transformeren in een winkelstraat, zoals op huisnummer 99 en 73. De begane grond van een uit 1898 daterend woonhuis werd in 1916 omgebouwd tot winkel. Het ontwerp van de winkelpui is van de bouwkundigen M. en W. van der Ploeg. Twee ramen maakten plaats voor een gebogen winkelruit met een paraboolvormige omlijsting. Op de ontwerptekening staat Sigarenmagazijn getekend, maar in de uitvoering is dit vervangen door tegeltjes waarop de naam De Delicultuur is aangebracht. Deli verwijst naar het eiland in de Indische Archipel, waar veel tabak verbouwd werd en de sigarenhandel vermoedelijk haar betrok. In de wijk Duinoord verbleven veel repatrianten en verlofgangers uit Nederlands-Indië. De naamkeuze is waarschijnlijk gedaan voor de Indische clientèle.

De winkelpui is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde: het verwijst naar de historische en commerciële band tussen Den Haag en Nederlands-Indië. De winkelpui herinnert daarnaast aan de bewonersgeschiedenis van Duinoord tijdens het koloniale tijdperk.

Omvang bescherming: winkelpui