Tesselsestraat 114

Kuijper, W.Ch.
    Duindorp
Registerblad

Ensemble van schoolgebouw met overdekte speelplek en bergingen, gebouwd in 1926 naar ontwerp van de architect W.Ch. Kuijpers.

Het als christelijke bewaarschool gebouwde complex bevindt zich op een binnenterrein van de Tesselsestraat in de wijk Duindorp. In deze wijk werden de kinderrijke vissersfamilies uit de gesaneerde delen van Scheveningen-dorp gehuisvest.
Het schoolgebouw van één bouwlaag heeft een hoger opgetrokken middeldeel, waar zich de ingang bevindt. De stijl is kenmerkend voor de periode van het Interbellum en refereert aan de stijlkenmerken van de Nieuwe Haagse School.
De vestibule komt uit op de gang, ‘huppelgang’ genoemd, waaraan drie leer- en speellokalen grenzen. Deze zijn alle drie voorzien van een lichte rechthoekige erker die uitkijkt op de speelplaats. Aan de uiteinden van de school zijn nog vier leer- en speellokalen, twee aan iedere zijde. De speelplaats loopt uit in een hoek van 90 graden en die hoek is benut voor een overdekte speelplek met twee zandbakken en bergingen. Zowel aan het exterieur als aan het interieur is weinig gewijzigd.
De ramen met hun horizontale roeden, de paneeldeuren, de indeling van de erkerramen en de karakteristieke vloertegels in een zwart-wit patroon zijn nog aanwezig.

Het ensemble van school met overdekte speelplek en bergingen heeft architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een bewaarschool uit de jaren twintig van de vorige eeuw met stijlkenmerk die refereren aan de Nieuwe Haagse School. Stedenbouwkundig waardevol is de goed ingepaste situering op een binnenterrein.