Tobias Asserlaan 8

Nieukerken, J.J. en M.A. van Nieukerken, J.J. van

Inleiding
Vrijstaande villa uit 1913, in opdracht van W.M. Scheurleer gebouwd door de architecten M.A. en J. van Nieukerken in een historiserende bouwstijl. In 1928 werd het merendeel van de roedeverdeling van de onderste helft van de kozijnen verwijderd.

De deels verharde tuin wordt van de straat gescheiden door een stalen hek uit 1984 op een lage bakstenen voet, voorzien van hekpijlers met een gepleisterde dekplaat en een lantaarn.

NB. De portiek, portiersloge en het gebouw ter linkerzijde hiervan, alsmede de uit de jaren '60 en '70 daterende achteraanbouw waarop een parkeerterrein is gesitueerd zijn van bescherming uitgezonderd.

Omschrijving
Villa op vierkante plattegrond, bestaande uit souterrain en twee bouwlagen onder een met pannen gedekt afgeknot schilddak, vijf vensterassen breed. De gevels zijn uit baksteen opgetrokken en voorzien van ijzeren sierankers. De gepleisterde ingang, waarnaar een hardstenen trap leidt, is in de middenas gesitueerd en bestaat uit een rondboogpaneeldeur, omlijst door pilasters en een recht hoofdgestel met kroonlijst op klossen. Hierboven bevindt zich een driehoekig tympaan, rustend op twee pilasters, waartussen een rondboog drielichtvenster. Het tympaan is voorzien van gebeeldhouwd acanthusblad en een tandlijstje. De linkerzijgevel bevat een tweede ingang in een moderne portiek, en een over het souterrain en de eerste bouwlaag uitgebouwde erker, waarboven een balkon. Tegen de rechterzijgevel is op de tweede bouwlaag een balkon op forse consoles aangebracht. Ter hoogte van het souterrain is een kleine aanbouw, waarboven een bordes met balustrade. Het rechterdeel van de achtergevel is als forse risaliet uitgebouwd. Aan de linkerkant bevindt zich op de eerste bouwlaag een over twee vensterassen doorlopend balkon op consoles. Alle balkons zijn voorzien van een balustrade.

De vensters bezitten hardstenen onderdorpels en zijn aan de bovenzijde afgesloten door gepleisterde lijsten waarop een kroonlijstje met klossen, en een geblokte rondboog. De vensters aan de voorzijde hebben moderne aluminium ramen. Voor het overige zijn de vensters deels voorzien van kruiskozijnen en een roedeverdeling. Aan de achterzijde bevinden zich op de eerste bouwlaag van het risaliet vensters met een rondboogbovenlicht.

De gootlijst rust op klossen en bezit een tandlijst. Het dak is voorzien van dakkapellen met in roeden verdeelde kruiskozijnen en een driehoekig tympaan, en van gemetselde hoekschoorstenen. Twee hoge schoorstenen zijn iets boven de daklijst aan de achterzijde geplaatst.

Waardering
Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor zeer welgestelden in het 2e decennium van de 20e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van representatieve architectuur in een historiserende bouwstijl; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf.