Van de Spiegelstraat 12

Inleiding.
Vrijstaande villa uit 1876 in eclectische stijl op samengestelde plattegrond. De villa wordt door een deels verharde tuin van de straat gescheiden. Als vrijstaande villa heeft het een afwijkend karakter omdat de overige bebouwing in het Zeeheldenkwartier uit aaneengesloten woningen bestaat.

NB.Aan de achterzijde bevindt zich een aanbouw uit 1937. Deze aanbouw valt, evenals het recentelijk vernieuwde tuinhek, niet onder de bescherming.

Omschrijving.
Het pand heeft een parterre en hoge verdieping. Het dak is uit omgaande dakschilden en een plat deel samengesteld. De gevels aan de Van de Spiegelstraat en de Van Speijkstraat zijn vijf vensterassen breed en in schoon metselwerk opgetrokken met gepleisterde vensteromlijstingen, hoekpilasters en sierbanden. De gevel aan de Van Speijkstraat heeft een driezijdig uitgebouwde middenpartij waarvan de parterre als uitbouw van een bouwlaag verder is doorgetrokken. De hoofdentree met getoogde deuromlijsting bevindt zich aan de Van de Spiegelstraat. Deze wordt omkaderd door een middenrisaliet met rusticabepleistering. Hierboven is een balkon dat door rijk geornamenteerde voluutconsoles gedragen wordt. De gevel heeft hoekpilasters die beneden geblokt en boven met verdiepte schachten uitgevoerd zijn. Het hoofdgestel heeft versierde voluutconsoles en panelen in de fries en guttae onder de kroonlijst.

Uit de bouwtijd resteren verscheidene interieuronderdelen waaronder een zaal met een rijke Neo Lodewijk XIV schoorsteen- mantel en stucplafond.

Waardering.
De villa is van architectuurhistorisch waarde; er is sprake van gaafheid van hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal, zowel wat betreft het exterieur als gedeelten van het interieur. Een toegevoegde waarde wordt gevormd door de stedebouwkundig ligging op een belangrijk punt aan een van de best bewaard gebleven en karakteristieke straten van het Zeeheldenkwartier.