Van de Spiegelstraat 14 t/m 14d

Vianen, C.M. van

Inleiding.
Herenhuis op rechthoekige plattegrond uit 1881 in eclectische stijl, gebouwd door de metselaar en aannemer C.M. van Vianen als onderdeel van een vrijstaand ensemble van drie herenhuizen.

Omschrijving.
Linker hoekpand van een symmetrisch ontworpen groep van drie eclectische herenhuizen, waarvan het middelste pand, Van de Spiegelstraat 16, als risaliet is uitgevoerd.

Het gebouw is opgetrokken in schoon metselwerk met langs de hoofdgevel cordonlijsten tussen de bouwlagen, die deze gevel horizontaal geleed. Het pand bestaat uit drie hoge bouwlagen en een kapverdieping in het schilddak en is drie vensterassen breed. De oorspronkelijke deur, gesitueerd in de linker vensteras, is in 1936 vervangen door het huidige exemplaar. De houten vensters in de voorgevel zijn T- en H-vensters; op de parterre schuifvensters, op de verdiepingen naar binnen draaiende stolpramen. Voor de vensters van de eerste en tweede verdieping zijn gietijzeren raamhekken gesitueerd. De kroonlijst is van hout en in het fries zijn panelen en terra cotta consoles aangebracht in neo Lodewijk-XVI stijl. Ter hoogte van de kapverdieping is een dakkapel met gebogen fronton. De zijgevel heeft een gesloten karakter met ondermeer twee cirkelvormige gietijzeren rozetvensters.

Waardering.
Herenhuis van architectuurhistorisch belang als goed gedetailleerd voorbeeld van eclectische woonhuisarchitectuur. Als onderdeel van een vrijstaand, symmetrisch opgezette groep van drie herenhuizen heeft het tevens een belangrijke ensemblewaarde.

v.l.n.r. Van de Spiegelstraat 14 - 16 - 18