Van Hogenhoucklaan 56 t/m 60

Lourijsen, F.L.J.
    Nieuwe Haagse School

Inleiding.
Door een tuin met gemetselde tuinmuur omgeven voormalig appartementengebouw op rechthoekige plattegrond met uitbouwen. Het vrijstaande pand is in 1929-1930 gebouwd naar ontwerp van F.L.J. Lourijsen in opdracht van de "N.V. Nederlandsche Flatbouw" en vertoont de kenmerken van de Nieuwe Haagse School. In de jaren vijftig werd het verbouwd tot kantoor.

Omschrijving.
Het aan de achterzijde onderkelderde voormalige appartementengebouw bestaat uit een aan voor- en achterzijde uitgebouwde middenpartij (aan de voorzijde halfrond beëindigd) van vijf bouwlagen, een linker vleugel van vier bouwlagen waarvan de bovenste terugligt, en een terugliggende rechter vleugel van drie bouwlagen. De zijvleugels worden door daken met rode leisteen gedekt. Op de linker hoek bevindt zich een plastisch geleed, vijf lagen hoog bouwlichaam. Op de rechter hoek staat een halfronde uitbouw over twee bouwlagen, met dakterras. Links van de middenpartij is de hoofdingang gesitueerd, versierd met beeldhouwwerk in zwart graniet van J.C. Altorf. Tegen de achtergevel bevinden zich balkons op gemetselde pijlers voor de eerste, tweede en derde verdieping.

Het gebouw is opgetrokken in gele baksteen en vertoont boven de parterre een doorlopende, betonnen cordonlijst die bij de middenpartij en de linker vleugel verdubbeld is.
In de oorspronkelijke toestand bezat het gebouw vensters met stalen ramen, in een zachte citroenkleur geschilderd. De trappehuizen zijn aan de achterzijde gesitueerd in de middenpartij en de hoekpartijen. Oorspronkelijke telde het flatgebouw 46 appartementen, varierend van twee tot negen vertrekken. Tevens waren er verscheidene gemeenschappelijke voorzieningen. In de jaren vijftig werd het verbouwd tot kantoor. De tuinmuur die het flatgebouw aan de straatzijde omgeeft, is uitgevoerd in gele baksteen en voorzien van een rollaag. De inritten worden geflankeerd door gemetselde hekpijlers.

Waardering.
Het voormalig appartementengebouw is architectuurhistorisch van belang als qua hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zorgvuldig vormgegeven en goed bewaard gebleven voorbeeld van de Nieuwe Haagse School.
Cultuurhistorisch en typologisch is het gebouw waardevol als kenmerkend voorbeeld van het type appartementengebouwen, dat in de jaren twintig en dertig veel in Den Haag werd gerealiseerd. Een toegevoegde waarde vormt de markante ligging aan de Van Hogenhoucklaan, die een overblijfsel is van het landgoed Waalsdorp.

entree
detail bij entree