Westeinde 30 en 30a, Assendelftstraat 2c

Registerblad

Pand met 18de eeuwse lijstgevel ter breedte van drie vensterassen en een pui uit 1917. In de gevel uitkragende muurdarnmen tussen de vensters van de bovenste (tweede) verdieping; dakkapel met vleugelstukken.

Het pand be staat uit twee delen, elk met een eigen (18de eeuwse ) kap waarvan de spanten een pen-gat constructie vertonen. De twee delen zijn in de tweede helft van de 19de eeuw met elkaar versmolten. Het achterste deel gaat terug tot de 16de eeuw: in de kamer op de eerste verdieping is nog een sleutelstuk met peerkraal-ornament uit het derde kwart van de 16de eeuw. Het voorste deel is in de 18de eeuw in de plaats gekomen van een (voor) huis, waarvan de overgewelfde kelder nog bestaat en gedateerd kan worden als 16de eeuws of vermoedelijk zelfs 15de eeuws. Inwendig is een 19de eeuws transformatieproces goed waarneembaar; het trappenhuis met gietijzeren balusters, de stucplafonds in de voor- en achterkamer op de eerste verdieping, de geaderd rood marmeren schoorsteenmantel met consoles en alle deuren en deurstijlen dateren van de tweede helft van de 19de eeuw.

In deze periode is achter de hierboven beschreven architectuur een L- vormig bedrijfspand gebouwd. Dit gaaf bewaarde gebouw bestaat uit twee bouwlagen met zesruitsschuiframen en troggewelven op de parterre. Het bedrijfsgebouw is met het huis verbonden; in het verbindingsdeel bevindt zich een 19de eeuwse spiltrap die de bouwlagen van het achterste deel van het huis bedient.
Woon- en bedrijfspanden waarvan het uiterlijk hoofdzakelijk bepaald wordt door de 18de en 19de eeuw, maar waarvan de bouwgeschiedenis aanwijsbaar teruggaat tot de 16de eeuw. Het huis waarvan de kelder vermoedelijk nog iets ouder is, vertegenwoordigt een hoge architectuur-historische waarde en mag zeldzaam genoemd worden.

De beschreven architectuur is van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de (hoge)architectuur-historische waarde. De waarde wordt zo mogelijk nog versterkt doordat de panden deel uitmaken van een ensemble dat een 18de- 19de-eeuws karakter draagt.