Willem de Zwijgerlaan 5

Molenaar, N.
    Geuzen en Statenkwartier

Inleiding.
Herenhuis uit 1902, gebouwd in opdracht van de bouwmaatschappij Statenplein. Het pand vormt onderdeel van een reeks aaneengesloten herenhuizen Statenlaan 2/2a/2b - Statenplein 4 t/m 13 - Willem de Zwijgerlaan 1, 1a/3, 5 in een keer ontworpen in neo-renaissance door architect N. Molenaar.

Omschrijving.
Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane grond en verdieping onder een afgeknot schilddak, drie assen breed. In de rode bakstenen gevel is ter accentuering van neggen, strekken, bogen en sierbanden witte kalksteen toegepast. Het rechterdeel is op de verdieping licht risalerend uitgebouwd en opgetrokken tot een afzonderlijk bouwlichaam met trapgevel. De daklijst wordt aan de linkerkant afgesloten door een gemetselde boogvormige balustrade. De dakkapel is gedekt door een schilddak met pirons. De schuifvensters op begane grond en de vensters met openslaande ramen op de verdieping zijn voorzien van vertikaal gedeelde bovenlichten.

Waardering.
Herenhuis van architectuurhistorisch belang als markant voorbeeld van een woonhuis van rond 1900, gebouwd in neo-renaissance stijl. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf bewaard. Als onderdeel van de reeks aaneengesloten herenhuizen, gebouwd in een ontwerp, heeft het pand ensemblewaarde.

N. Molenaar