Willem III straat 40

Gotiek
    Loosduinen
Registerblad

Ned.Herv.Kerk. Schip en toren overblijfselen van de abdij van Loosduinen,kort voor 1231 door Floris IV gesticht, aan de koorzijde in latere tijd ingrijpend gewijzigd. Orgel met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1781 gemaakt door J.Reichner en in 1791 door hem uitgebreid met een Rugwerk. In 1856 gewijzigd door C.G.F.Witte.

meer weten
Omstreeks het midden van de 13e eeuw gebouwde bakstenen kerk voor het Zusterklooster te Loosduinen in de stijl van de Scheldegotiek. Kenmerkend voor deze vroeg gotische stijl zijn de smalle hoge lancetvensters. Alle ramen zijn onderling verbonden door een 30 cm brede gang die in de kerkmuur is uitgespaard. De koorpartij is in latere tijd ingrijpend gewijzigd. Het schip is in de richting van de toren rond 1300 tevens uitgebreid met twee nieuwe traveeën. Toen verrees ook de huidige toren, waarvan de achtkantige bovenbouw weer een latere toevoeging is. In 1574 door de Geuzen geplunderd, waarbij alleen het casco behouden bleef. In 1791 werd de koormuur opnieuw en recht opgemetseld. Interieur: Beschilderde preekstoel uit ca 1620 met van elders afkomstig doophek. Orgel in Lodewijk XVI-kast uit 1780 van J. Reichner.
Opname april 1908   neg. nr. 213583