Zeekant 40 t/m 47c, Schuitenweg 1 t/m 1e en 3 t/m 3c

Kuijper Czn, M.
Registerblad

Complex van zes herenhuizen in één ontwerp uit 1912 van de hand van de architect M. Kuijper in overgangsarchitectuur. Het geheel bestaat uit vijf aaneengesloten woningen aan de Zeekant met souterrain en twee bouwlagen onder kapverdieping en een los hiervan gelegen herenhuis aan de Schuitenweg 3 t/m 3c van drie bouwlagen onder kapverdieping.

Het complex is opgebouwd uit twee maal twee gekoppelde herenhuizen (Zeekant 40 t/m 43b en Zeekant 44 t/m 47c), rechts beëindigd met een hoekwoning (Schuitenweg 1t/m 1e) en een op het achterterrein gesitueerd zelfstandig herenhuis aan de Schuitenweg 3 t/m 3c. Aan de voorzijde bezitten alle herenhuizen over de brede woontravee in steen uitgevoerde erkers over twee verdiepingen. De entree's aan de Zeekant naar de bel-étages bestaan uit brede bordestrappen, terwijl de souterrains via aparte ingangen zijn ontsloten. De deels in schoon metselwerk, deels gepleisterde voorgevels zijn uitgevoerd in sobere overgangsarchitectuur waarbij met name de karakteristieke overstekken van de dakranden opvallen. De woningen aan de Zeekant en Schuitenweg 1 t/m 1e hebben een markante stedenbouwkundige positie op de ten opzichte van het strand hoog gelegen Zeekant.
De bouw van dergelijke herenhuizen, soms in gebruik als hotel of pension, had direct te maken met de onstuimige ontwikkeling van de badplaats aan het einde van de negentiende eeuw waardoor naast grote hotels als Seinpost en het Kurhaus met name langs de Gevers Deynootweg, Zeekant en het Seinpostduin tal van herenhuizen en pensions verrezen. Vaak is sprake van een combinatie tussen wonen, pension en hotel.

Het complex van zes herenhuizen heeft cultuurhistorische waarde als exponent van de ontwikkeling van de badplaats Scheveningen aan het einde van de 19e eeuw. Tezamen met de nabij dit pand uit die periode nog bewaard gebleven bebouwing langs de Gevers Deynootweg, Seinpostduin en Zeekant is hier nog een groot aantal kenmerken van de badplaats, zoals die eruit zag rond het fin-de-siècle, aanwezig. Tevens is het van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van in overgangsarchitectuur vormgegeven herenhuizen..

Opname D. Valentijn, 20 augustus 2001.
Opname D. Valentijn, augustus 2001.