Zoutmanstraat 94

Winkelpui met tegeltableau, gebouwd in 1912 ten behoeve van het Zee- en Riviervischhuis.

Het in eclectische stijl gebouwde pand dateert uit circa 1880. In 1912 kwam hier op de benedenverdieping een viswinkel. Hiervoor werd de oorspronkelijke indeling op de begane grond verwijderd en vervangen door een winkelpui met tegeltableau.
De winkelpui bestaat uit een breed middenportiek met ter weerszijde etalages. De pui heeft een in hardsteen uitgevoerde borstwering en eveneens hardstenen hoekpenanten. Op de hoeken met het portiek zijn ijzeren zuiltjes toegepast. Bijzonder is het tegeltableau dat de pui beëindigt. Hierin is de naam Zee- en Riviervischhuis opgenomen. Links van de naamaanduiding is een afbeelding van een kreeft en rechts van een karper. Rechtsonder is ook de naam Rozenburg te lezen. Het tegeltableau is dan ook afkomstig van de  N.V. Haagsche Plateelbakkerij Rozenburg die van 1883 tot 1916 in bedrijf was. De winkelpui is gemaakt in opdracht van J.J. Hoek die met zijn handel in vis in 1912 verhuisde van de Prins Hendrikstraat naar de Zoutmanstraat.

Winkelpui van architectuurhistorisch belang als goed bewaard gebleven voorbeeld van een winkelpui uit 1912 met een voor Den Haag uniek tegeltableau.

De bescherming betreft alleen de winkelpui.