Van Ostadestraat 15 - 77 / Hannemanstraat 156 - 298 / Jacob Catsstraat 65 (1-96)

Van Ostadewoningen

Liefland, W.B. van
    Schilderswijk
Registerblad

Complex van ca. 200 arbeiderswoningen, gebouwd in 1885-1895 naar ontwerp van W.B. van Liefland voor de "Vereeniging tot het verschaffen van woningen aan minvermogenden".

Zeer merkwaardig en in zijn opzet uniek complex, bestaande uit boven- en benedenwoningen, grotendeels rug-aan-rug gebouwd, bloksgewijs met straatjes er tussen. De woningen zijn in neorenaissancestijl opgetrokken uit helderrode baksteen met decoratieve toepassing van zwartgekleurde steen voor o.a. vlechtwerk in de boogtrommels boven de vensters, afwisseling in de vensterstrekken en figuren in het metselwerk. De woningen bestaan uit begane-grond met verdieping en zolderverdieping. Ieder blok wordt gedekt door een schilddak, heeft risalieten met trapgevels aan de uiteinden en gemetselde dakkapellen met puntgevels. De vensters bezitten tweelichtskozijnen en hebben in de parterre brede ontlastingsbogen waarin metselmozaiek. Ook boven de deuren zijn ontlastingsbogen aangebracht.

In het midden van de langgerekte blokken woningen bevinden zich drie blokken die een rijkere opzet en decoratie vertonen (Jacob Catsstraat 65/39-65/58, 65/22 en 65/75). Het middelste van deze blokken bestaat uit vier woningen rug-aan-rug en is versierd met trapgevels op het midden van de vier zijden en boven de afgeschuinde hoeken. Bovendien zijn hier sierankers en rijk vlechtwerk in de boogtrommels toegepast. De panden 65/22 en 65/75 bezitten traptorens met vierzijdige spitsen en een half-rond uitgebouwd toilet op de verdieping.

Restauratiewerkzaamheden en aanpassing hebben plaatsgevonden in 1939 naar ontwerp van de architect W.Th. Born en in 1973. In de recente tijd is de bestrating in klinkers vernieuwd Bovendien zijn lantaarnpalen van het Haagse type ( geplaatst en zijn muurarmen met verlichtingsarmaturen naar oud model aangebracht.

Complex woningen van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn schoonheid, zijn architectuurhistorische en sociaal-historische waarde, waarvan de opzet als "Stadje in de stad" in Nederland uniek is.

meer weten
volledig adres: Hannemanstraat 156-298; Jacob Catsstraat 65/1 t/m 65/96; Van Ostadestraat 15-77. kadastrale aanduiding: AE 2227-2242; 2244-2250; 2256-2263; 2265-2275; 2284-2287; 2289-2290; 2292-2295; 3403-3438; 2252-2255; 2276-2283;2300, 4130-4132.
Bouwwerken uitgevoerd door de leden der maatschappij ter gelegenheid 50 jarig jubileum.