Zeezwaluwhof 1 t/m 21

Zeezwaluwhof

Albers, G. Greve, W.
    Duindorp

Inleiding
Naar rationalistisch ontwerp van W. Greve en P.C. Albers in 1916-17 uitgevoerde BINNENRING met poorten van het gemeentelijk woningbouwcomplex Zeezwaluwhof.

N.B. De poort aan de zijde van de Meeuwenstraat is vervangen door nieuwbouw.

Rondom een binnenhof met vierkant middenplantsoen gesitueerde binnenring van uit baksteen opgetrokken eengezinswoningen, bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt zadeldak, per woning twee assen breed. De hoeken worden gemarkeerd door hoger opgetrokken woningen, bestaande uit twee bouwlagen onder een pannen tentdak. Drie poortdoorgangen in het midden van de gevelwand geven toegang tot de buitenring. De hoger opgetrokken poorten bezitten een rondboogvormige doorgang met tongewelf en zijn gedekt door een zelfstandig zadeldak.

Waardering
Binnenring met eengezinswoningen en poorten, behorend tot de Zeezwaluwhof, van sociaal-historisch waarde als onderdeel van een van de vroegste gemeentelijke woningbouwcomplexen in Den Haag. Typologische en stedebouwkundige waarde ontleent het complex aan de gedifferentieerde opbouw rondom een besloten binnenhof met plantsoen.