Zuiderpark sculptuur

Sculptuur ‘Orpheus in de Dessa'

Zuiderpark

Sculptuur ‘Orpheus in de Dessa’, in 1942 gemaakt door Lidi Buma - van Mourik Broekman (1917-2015).

Dit beeldhouwwerk van schokbeton beeldt Orpheus in de Dessa uit, naar een novelle van Augusta de Wit (1864-1939) uit 1903. Het verhaal gaat over de vriendschap tussen een Javaanse jongen, Si-Benkok, die de soelingan (Javaanse bamboefluit) speelt, en een Nederlandse ingenieur, Willem Bake. Het symboliseert de ontmoeting tussen Oost en West.

Buma - van Mourik Broekman was een leerlinge van de Nederlandse beeldhouwer Albert Termote (1887-1978),wat terug te zien is aan de naturalistische stijl.

De sculptuur is van cultuurhistorische waarde als een van de eerste beelden van schokbeton in Nederland en binnen het oeuvre van Buma - van Mourik Broekman. Het beeld laat de invloed van de Nederlands-Indische literatuur op de beeldende kunsten in Nederland zien, als ook hoe de nauwe band tussen de stad Den Haag en Nederlands-Indië het Haagse stadsbeeld heeft beïnvloed.