Tentoonstelling Haagse kerken

Een Lust voor het Oog

Tentoonstelling in het atrium van het stadhuis

Den Haag bezit meer dan honderd kerken. Vooral de grote kerken met hun hoge torens zijn al van verre zichtbaar en vormen daardoor belangrijke oriëntatiepunten in de wijk. Heel bekend zijn de oude middeleeuwse kerken zoals de Kloosterkerk en de Grote of Sint Jacobskerk en de imposante neogotische kerken aan de Parkstraat en de Elandstraat uit de negentiende eeuw.

Minder zichtbaar maar net zo belangrijk is de binnenkant. Kosten noch moeite zijn gespaard om de interieurs van de kerken zo mooi mogelijk in te richten.

Deze tentoonstelling in het atrium van het stadhuis (Spui 70) laat u kennismaken met een wereld vol onvermoede pracht en praal van verfijnde kerkschatten of met de koele eenvoud van stenen vloeren en houten banken. De beelden tonen ook hoe zeer de katholieke, protestantse, joodse en islamitische interieurs van elkaar verschillen en hoe de ideeën en religieuze gevoelens steeds weer op een andere wijze zijn vertaald. De tentoonstelling is nog te zien tot 12 september.

Hierover kunt u meer lezen in de in de VOM-reeks van de gemeente uitgebrachte publicatie ‘Een Lust voor het Oog. 25 Haagse kerken’, dat in april bij uitgeverij Verloren is verschenen en verkrijgbaar is in de boekhandel.