9 Pasar Malam
Malieveld: Pasar Malam
Om Hagenaars kennis te laten maken met de Indische cultuur en de heimwee van repatrianten te verzachten, werden in Den Haag Indische evenementen georganiseerd naar voorbeeld van de Pasar Gambir te Batavia, een mengeling van markt en kermis. Zo werd in 1927 werd een openluchtfeest in Indische sfeer georganiseerd in de tuin van Huize Arendsdorp aan de Wassenaarseweg, op het landgoed van M.A.O.C. gravin van Bylandt (1874-1969). Hiervan zijn unieke filmbeelden bewaard gebleven.
In 1936 werd in het kader van de Residentieweek op het Malieveld een Pasar Malam (avondmarkt) georganiseerd door een samenwerkingsverband van de Vereniging Oost en West, Vereniging van Indische Verlofgangers, Vereniging van Ambtenaren bij het Binnnenlandsch Bestuur, het Indo-Europeesch Verbond en de Vaderlandsche Club. Het zou echter tot na de Tweede Wereldoorlog duren, voordat er opnieuw een dergelijk initiatief werd genomen.
In een vergadering van de Indische Kulturele Kring in 1959 deed Mary Brückel-Beiten (geb. Bondowoso, 1904-1992) het voorstel om een Indische avondmarkt te organiseren. Journalist Jan Boon (1911-1974), beter bekend onder zijn pseudoniem Tjalie Robinson/Vincent Mahieu, ondersteunde het initiatief met zijn tijdschrift Tong-Tong. De hierna jaarlijks georganiseerde Pasar Malam werd een begrip in Den Haag. In 2009 werd de naam van het evenement veranderd in Tong Tong Fair, inmiddels het grootste Euraziatische festival ter wereld.