Westeinde 12a, Laan 231 t/m 245

R.K. kerk van de H. Teresia van Avila

toon op de kaart
  • Status
    Rijksmonument
  • Architect
    Suys, F.T.
  • Monument nr.
    17651
  • Bouwstijl
    Neo-Classicisme
  • Wijk
    Centrum
  • Bouwjaar
    1839-1841
Registerblad 

Inleiding
RK. KERK van de H. Teresia van Avila met voormalige PASTORIE onder één kap met de kerk tegen het pniesterkoor. De kerk is gebouwd in 1839-1841 naar ontwerp van T.F. Suys in neoclassicistische stijl, met neobarok interieur, ter plaatse van de in 1649 geopende, in 1807 tot
statie verheven kapel van de Spaanse legatie. De huidige polychromie van het kerkinterieur dateert van de restauratie welke in 1992 gereed kwam en is min of meer een reconstructie van de oorspronkelijke beschildering.

Omschrijving
Neoclassicistische HALLEKERK met drie beuken en Jonische zuilen met rondboogarcaden. De gepleisterde voorgevel wordt geleed door pilasters en bezit een middenrisaliet met fronton. Vierkante toren boven de voorgevel. De kerk is overdekt door gestucadoorde houten kruisribgewelven. Aan weerszijden van het koor een diplomatenkapel De oorspronkelijke inventaris in neobarokke stijl, geleverd door Belgische ateliers, is nog integraal aanwezig. Daartoe behoren onder Teer: het hoogaltaar uit 1841 door de Leuvense beeldhouwer Charles Geerts, met beelden van Maria en Teresia aan weerszijden en een altaarstuk met voorstelling van de Kruisiging door L.J. Mathieu uit 1844, twee engelenbeelden in stucwerk boven het hoogaltaar, twee zijaltaren (1870-1871), communiebank (1898 uit het atelier Van Mierlo te Borgelhout, rijk gesneden preekstoel (1848, door Charles Geerts) met beeldengroep onder de kuip, voorstellend Laat de kinderen tot mij komen!? en andere beelden! orgelkas in neobarokke stijl door Charles Geerts (1851). het instrument van Francois-Bernard Loret te Mechelen in de trant van de Cavaille-Coll-orgels, kruiswegstaties van Anton Brouwer uit 1871-1873, gecopieerd op doek in 1914, een reeks gebrandschilderde ramen in grisailleglas met voorstellingen van de twaalf apostelen (atelier Van Straten, 1916 en volgende jaren), biechtstoelen in neobarokke stijl uit ca. 1875, koperen lichtarmaturen tegen de pijlers en zijwanden. In de laatste travee van het kerkgebouw aan de oostzijde is de PASTORIE gevestigd. De achtergevel heeft vijf vensterassen met meerruitsvensters en een centrale entreepartij.

Waardering
Neoclassicistische HALLEKERK, met bijbehorend, goed bewaard neobarok interieur en later toegevoegde kerkonderdelen. en met aangebouwde voormalige PASTORIE van algemeen belang wegens architectuur-, kunst en cultuurhistorische waarde; tevens van historische waarde wegens de herinnering aan de kapel van de Spaanse legatie.

 

meer weten 
De kerk is de opvolgster van de kapel der Spaanse legatie, die op deze plaats heeft gestaan
preekstoel
sacristie met marmeren fontein
transept links
zijaltaar
Loretto-orgel, orgelaltaar met gemarmerde zuilen
linker zijbeuk
biechtstoelen
bovenkant gewelven
gevel detail
gevel detail
gevel detail