Zwetstraat 1 t/m 5, Dintelstraat 42

Bierbrouwerij "De Drie Hoefijzers" (voormalige)

Meijer, K Rademaker, H.E.M.
    Rivierenbuurt
Registerblad

Complex van de voormalige bierbrouwerij 'De Drie Hoefijzers' uit 1912-1913 naar ontwerp van het Haagse architectenbureau K. Meijer & H.E.M. Rademaker bestaande uit een hoofdkantoor, stalgebouw, stalling en een bierdepot.

De landelijke bierbrouwerijen, waaronder de Drie Hoefijzers uit Breda, hadden ook elders in het land vestigingen. Dit waren zogenaamde depots. Een dergelijk depot met kantoor liet F. Smit van Waesberghe, directeur van 'De Drie Hoefijzers' vlakbij de Trekvliet aan de Zwetstraat in 1912-1913 bouwen.

Het complex bestaat uit een in rijke overgangsarchitectuur opgetrokken kantoorgebouw van drie bouwlagen onder een samengestelde kap op de kop van de Zwetstraat en Dintelstraat met een ernaast gelegen blokvormig depotgebouw van één bouwlaag onder een met pannen gedekte schildkap. Op het terrein is verder nog langs de Dintelstraat een in overgangsarchitectuur vormgegeven stalgebouw van twee bouwlagen onder plat dak aanwezig, een op het bierdepot aansluitende overkapping met zadeldak die diende als stalling waaronder de wagens konden worden beladen en een eveneens in overgangsarchitectuur vormgegeven stalgebouw van twee bouwlagen onder plat dak. Opvallende elementen in de architectuur zijn de bewaard gebleven tegeltableaux in de gevels van het stalgebouw en het kantoor, vervaardigd door de 'Haagsche Plateelfabriek Rozenburg'. De afbeeldingen op de tableaux verwijzen naar de functie en het bierbrouwen.

Het complex is van cultuurhistorische waarde als één van de laatst bewaard gebleven historische bedrijfscomplexen in de stad, die in de negentiende en vroeg twintigste eeuw een groot aantal industrieën en bedrijven kende. Zeldzaamheidswaarde bezit het complex als enig bewaard gebleven bierdepot in Den Haag. Tevens bezitten het hoofdkantoor en het stalgebouw architectuurhistorische waarde als goede representanten van vormgeving in rijke overgangsarchitectuur, ontworpen door het Haagse architectenbureau K. Meijer& H.E.M. Rademaker

Opname D. Valentijn, 8 januari 2007.
kantoor van Bierbrouwerij De Drie Hoefijzers te Breda, beheerd door F. Smits van Waesberghe. Rechts het bierdepot, links de stalling
kantoren en depot van Bierbrouwerij De Drie Hoefijzers te Breda, beheerd door F. Smits van Waesberghe. Nr. 5 (voorgrond) diende als stalling; op de achtergrond nr. 1 (hoek Dintelstraat)
De Drie Hoefijzers te Breda, beheerd door F. Smits van Waesberghe. De hoofdingang aan de Zwetstraat nr. 1, met een hofleveranciersbord
Opname J. Vrolijk, december 2006
kantoor van Bierbrouwerij De Drie Hoefijzers te Breda, beheerd door F. Smits van Waesberghe. Kantoorinterieur